Over mij

IK ben

Een vriendelijk,  oprecht en creatief persoon. Bovendien ben ik een doorzetter en een pietje precies: twee eigenschappen die je in de mozaïek kunst goed kunt gebruiken, omdat het een tijdrovende en arbeidsintensieve kunstvorm is. Mozaïek is toegepaste kunst; in principe een mix van kunst en ambacht. Een boeiende combinatie!

Voor mij is MOzaïek

…meer dan het stukslaan en opplakken van tegeltjes, of het combineren van steentjes. Mozaïek maken is boeiend van ontwerp tot uitvoering. Vanaf het eerste moment dat een idee in me opkomt. Bijvoorbeeld als ik een grillige vorm tegenkom in de natuur, of een mooie inspirerende foto zie. Dan vormt zich het beeld van een mogelijk mozaïek zich in mijn hoofd  -vaak midden in de nacht- en daarna volgt de uitdaging van het daadwerkelijk omzetten in de vorm die ik voor ogen had: kleuren en materialen kiezen, de ondergrond, en hoe ik het ga aanbrengen.  Daarna volgt de inspannende maar tegelijkertijd ontspannende fase van het creëren van het mozaïek kunstwerk. Hoe dan ook, het hele proces blijft me fascineren totdat ik voor de allerlaatste keer een poetsdoek over het oppervlak haal. 

ellishuijs-expositie-ordeenchaos
Zo begon het avontuur

Meer dan 10 jaar geleden maakte ik voor het eerst kennis met mozaïek tijdens een workshop in Amsterdam. Ik heb na een paar jaar een workshop gevolgd bij de Mosaic Art School in Ravenna waar ik de traditionele romeins/Byzantijns mozaïektechniek met hamer en beitel heb geleerd. Later heb ik in dezelfde techniek, een Master Class gevolgd bij Orsoni in Venetië, deze keer gericht op portretten. Vorig jaar heb ik een opleiding gevolgd aan de Mosaikbauschule in Duitsland. Daar heb ik veel geleerd over het gebruik van diverse mozaïek materialen en technieken, en tevens een kunstzinnige vorming doorgemaakt.

Mozaïek: een combinatie van materiaal, inspiratie en emotie

Mozaïek biedt enorme mogelijkheden. Ik heb al een heleboel technieken en materialen leren kennen, en toch valt er altijd iets nieuws te ontdekken en te proberen. Ik hou van de kleuren en patronen, contrasten tussen glans en mat, licht en donker, kleurrijk en speels of ingetogen en klassiek.

Ik werk veel met allerlei soorten glas, maar ook tegels, porselein, (ongeglazuurde) keramiek en natuursteen. De keuze voor het materiaal hangt af van het gewenste effect, en de plaats waar het moet komen. De uitdaging zit erin om een juiste mix te vinden van kleur, structuur, glans of mat. Ik maak veel figuratief werk en minder abstract, ben goed in kleurverloop, en hou van goed doordacht werk en kwaliteit.

" I found I could say things with color and shapes, that I couldn’t say any other way – Georgia O’Keeffe "​